Těstoviny na tisíc způsobů


Těstoviny na tisíc způsobů

Těstoviny jsou hlavní doménou především italské kuchyně. Kdo by neznal proslulá italská pesta, která jsou populární po celém světě. Druhů italských těstovin existuje poměrně velké množství. Velkou oblibu si v poslední době získávají celozrnné těstoviny. Jsou zdravější alternativou klasických těstovin z běžné mouky. Celozrnné produkty obsahují více vlákniny, vitamínů, a pro diabetiky je zajímavé, že mají nižší glykemický index a vyšší výživovou hodnotu. Spolu s těstovinami z tvrdé semolinové pšenice navíc mají ještě to plus, že se nerozvařují. Správně připravené těstoviny by vždycky měly být připravené tzv. „na skus“ což je také neméně známý výraz pro „al dente“.

spagety

Italské těstoviny

Druhů italských těstovin je celá řada, jmenujme za všechny alespoň ty nejznámější, kterými jsou klasické špagety, farfalle (mašle), penne (trubičky se zkosenými konci), tagliatelle (široké nudle), lasagne, fusili (vřetena) a tortellini (plněné prstýnky). Každý druh má trochu odlišnou přípravu a hodí se také k jiným pokrmům. Všechny by se však vždy měly připravovat „na skus“. Někdy je důvodem volby toho či onoho druhu těstovin jejich tvar, jindy do rozhodování promlouvá i jejich složení. Těstoviny například pro přípravu masových náplní se připravují z jiného poměru vajec a mouky.

pasta

Těstoviny je možné zakoupit či připravit vaječné nebo bezvaječné, dále jsou těstoviny čerstvé (zvané pasta fresca) nebo sušené. Víte, k čemu slouží rýhy na některých těstovinách, obvykle se jedná o druh penne? Není to rozhodně z estetických důvodů, ale z důvodů zcela praktických. Na vroubkovaných těstovinách totiž daleko lépe drží omáčka. Proto se tento druh vybírá pro přípravu klasických italských omáček, ať už rajčatových nebo smetanových. S oblibou jsou používány také do salátů. Vyrábí se i ve variantě bez rýh.

Separator image Posted in Zboží.