Nakličování rostlinek ze semen se dnes stalo novodobým trendem mezi zastánci zdravé výživy a šíří se i mezi lidmi, kteří by rádi něco podobného alespoň vyzkoušeli. Máme navíc výhodu v tom, že existují speciální výrobky, s nimiž je tento proces jednoduchý a zábavný a zvládnou jej hravě i děti.
V čem klíčit semínka
Metod klíčení existuje celá řada, naši předkové nejčastěji používali kameninové a porcelánové misky, talíře a další nádoby a celý proces byl poměrně pracný. Dnes můžeme využít i moderních pomůcek, které průběh klíčení usnadní, a v zásadě můžeme nechat semínka vzejít dvěma způsoby: Pokud chceme využít jen pouhý stvol rostlinky, můžeme pokládat semena na vrstvu buničiny. To je vhodné např. pro klíčení hořčice nebo řeřichy. Drobná semínka v buničině zakoření a mladé výhonky se pak od nich oddělí nůžkami.
Jestliže však chceme zužitkovat i samotná naklíčená zrnka, pak se nabízí ideální řešení v podobě speciálních nádob na klíčení semen. Jsou to buď sklenice z křemičitého skla, anebo z akrylového plastu zhotovené výlisky misek s vroubkovaným dnem. Vroubky na dně misky mají svůj význam, v těch drobných prohlubních se totiž drží jen velmi malé množství vlhkosti, potřebné pro klíčící proces. Pokud bychom ponechali zrnka ve vrstvě vody, tento přirozený způsob klíčení by probíhal obtížně, navíc příliš mnoho vody způsobuje množení patologických mikroorganismů.
Jak klíčení probíhá
Do suché a čisté misky se nasype vrstva semen, např. pšenice, ječmene, cizrny, čočky nebo hrachu (nepůleného), přičemž lze nechat vzejít semínka i ve více miskách položených na sebe. Obsah klíčících nádob se zalije sklenicí studené nebo vlažné vody, která protéká jednotlivými vrstvami, až se usadí ve spodní misce. Ta slouží jako odkapávací. Přebytečnou vodou se pak mohou zalévat květiny. Důležité je proplachovat nádobu pravidelně čistou vodou, nejlépe dvakrát denně, tím se zamezí množení nežádoucích plísní.